Ce sunt papiloamele cutanate?
Papiloamele cutanate sunt tumori mici, benigne. De obicei, au doar câțiva milimetri în diametru și apar ca o bucățică netedă de piele. Papiloamele cutanate sunt denumite acrocordoane în lumea medicală și se atașează de piele printr-o bază subțire, ridicată, numită peduncul sau printr-o baza largă. Cel mai frecvent, papiloamele se găsesc pe zonele corpului unde pielea se freacă de piele. Aceasta include zone precum pleoapele, axilele, regiunea submamară, zona inghinală, gâtul și alte pliuri cutanate.
Deoarece papiloamele cutanate sunt benigne, adică non-canceroase, sunt considerate a fi fără riscuri, care dăunează foarte puțin sau deloc. Chiar dacă papiloamele cutanate sunt inofensive pentru sănătatea ta, ele pot fi totuși foarte iritante și frustrante din punct de vedere estetic. De exemplu, în funcție de localizarea papilomului cutanat, pacienții pot deveni frustrați din cauza frecării papilomului de haine sau de alte materiale. În plus, deoarece papiloamele cutanate apar în mod obișnuit pe zonele expuse ale corpului, cum ar fi gâtul sau fața, pacienții se simt adesea jenați, deoarece excrescențele le pot afecta stima de sine.
Dacă aveți papiloame cutanate și doriți un consult cu un medic dermatolog în București, sector 3, puteți apela la serviciile doamnei Dr. Predoșanu Marilena.
Cum poți să-ți dai seama dacă ai un papilom cutanat?
Papiloamele cutanate sunt adesea confundate cu o mare varietate de afecțiuni cutanate, cum ar fi pistrui, alunițe sau negi. Din acest motiv, este important să stabiliți mai întâi dacă aveți sau nu un papilom cutanat înainte de a discuta despre tratamentele adecvate.
Atunci când diagnosticam papiloamele cutanate, urmărim 2 indicii principale:
- Aspect
- Locație
Aspect
Cea mai importantă metodă prin care medicii stabilesc diagnosticul de papilom cutanat este să examineze aspectul excrescenței. Când facem acest lucru, vom căuta câteva caracteristici definitorii. De exemplu, un papilom cutanat va avea un aspect moale, neted. De obicei, va fi atașat de corp printr-o tulpină mică și va arăta ca o bucată de piele suspendată. Excrescența este, de asemenea, adesea hiperpigmentată, ceea ce înseamnă că are o culoare diferită de nuanța naturală a pielii.
Localizare
Următoarea indicație pe care o căutăm atunci când diagnosticăm un papilom cutanat este localizarea excrescenței. Aceasta este o indicație evidentă din cauza modului în care se formează papiloamele cutanate. Papiloamele cutanate se formează prin frecarea pielii pe piele. Din acest motiv, singurele zone în care papiloamele cutanate pot să se afle includ părți ale corpului care sunt expuse la iritații repetitive.
Așadar, atunci când evaluăm starea pielii, dacă constatăm că excrescența respectivă se află pe gât, în zona inghinală sau într-un pliu al pielii, putem concluziona cu ușurință că există o mare posibilitate ca excrescența să fie de fapt un papilom cutanat. Pentru un diagnostic profesionist, vă recomandăm să stabiliți o întâlnire cu medicul dermatolog.
Dacă dezvoltați o creștere cutanată în care simptomele excrescenței diferă de cele ale unui papilom benign al pielii, contactați cel mai apropiat dermatolog pentru a vă evalua în mod corespunzător.
Factori de risc pentru a dezvolta papiloame cutanate
Papiloamele cutanate sunt o afecțiune comună a pielii. De fapt, conform National Institutes of Health (NIH), aproximativ 46% dintre indivizi au cel puțin un papilom cutanat.
Deși inofensive, papiloamele comune ale pielii au anumiți factori de risc. Un factor de risc este ceva care crește probabilitatea de a dezvolta o afecțiune sau o boală. De exemplu, expunerea la soare crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer de piele. Prin urmare, expunerea la soare este considerată un factor de risc pentru cancerul de piele.
În cazul papiloamelor cutanate, factorii de risc includ:
Vârsta: Pe măsură ce pacienții îmbătrânesc, ei își măresc riscul de a dezvolta o un papilom cutanat. Studiile arată că aproximativ 60% dintre persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste au cel puțin un papilom cutanat.
Greutatea: Persoanele supraponderale sau obeze își măresc șansele de a dezvolta un papilom cutanat, deoarece de obicei au mai multe cute și pliuri ale pielii.
Sarcina: Femeile însărcinate au o probabilitate mai mare de a dezvolta un papilom cutanat din cauza modificărilor hormonale.
Genetica: Pacienții cu antecedente familiale de papiloame cutanate au mai multe șanse să le dezvolte.
Dezechilibrul hormonilor sexuali: Pacienții cu modificări ale estrogenului sau progesteronului pot avea un risc crescut de a dezvolta papiloame cutanate.
Cum se tratează papiloamele cutanate?
În funcție de locul în care se află papilomul cutanat, este posibil să doriți sau nu să îl eliminați. De obicei, dacă papilomul se află într-o locație în care nu irită pielea sau nu afectează stima de sine a pacientului, mulți vor alege să nu elimine papilomul cutanat. Acest lucru este complet în regulă, deoarece papiloamele cutanate sunt benigne și nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea dumneavoastră.
Cu toate acestea, dacă dezvoltați un papilom cutanat și doriți să îl eliminați, există mai multe opțiuni de tratament disponibile, inclusiv:
- Electrocauterizare
- Crioterapie
- Excizie
Mai jos vom prezenta fiecare opțiune de tratament în detaliu.
Electrocauterizarea
Cauterizarea este un tratament prin care se folosește un dispozitiv pentru a arde zone ale pielii cu scopul de a îndepărta celulele nesănătoase. De obicei, acest tratament este utilizat pentru excrescențe mai severe ale pielii care trebuie îndepărtate imediat, cum ar fi cancerul cutanat. Cu toate acestea, în cazul papiloamelor cutanate, se utilizează o formă mai blândă de cauterizare, numită electrocauterizare.
Electrocauterizarea arde papilomul cutanat printr-un dispozitiv mic de mână. Dispozitivul folosește electricitate pentru a încălzi țesuturile vizate, în cele din urmă îndepărtând papilomul cutanat. În urma tratamentului, pacienții pot reveni la rutina lor zilnică, deoarece nu este nevoie de timp de recuperare. Procedura se efectuează sub anestezie locală cu Xilină sau anestezie topică prin aplicarea unei creme.
Crioterapia
Crioterapia este un alt tratament popular pentru papiloamele cutanate. Spre deosebire de cauterizarea în care excrescența cutanată a fost arsă ușor, crioterapia folosește azot lichid pentru a îngheța excrescența. Odată înghețată, excrescența va cădea în cele din urmă. Acest tratament este o procedură rapidă și relativ nedureroasă.
Excizie
Excizia este un alt tratament eficient pentru îndepărtarea papiloamelor. Prin excizie, papilomul cutanat este îndepărtat folosind un bisturiu, care este un cuțit mic și ascuțit. Pe lângă celelalte tratamente ale papiloamelor cutanate, excizia este, de asemenea, o procedură rapidă care nu necesită timp pentru recuperare.
Dr. Predoșanu Marilena efectuează electrocauterizare papiloame cutanate în cadrul cabinetului de dermatologie al Clinicii Rom Med 2000. Pentru mai multe informatii referitoare la prețurile serviciilor de electrocauterizare va rugam să consultați Lista de Prețuri.