Ce este electrocauterizarea?

Electrocauterizarea, cunoscută și sub denumirea de cauterizare termică, se referă la un proces în care un curent continuu sau alternativ este trecut printr-un electrod din sârmă metalică rezistentă, generând căldură. Electrodul încălzit este apoi aplicat țesutului viu pentru a obține hemostază sau diferite grade de distrugere a țesutului. Electrocauterizarea poate fi utilizată în diverse proceduri chirurgicale minore în dermatologie, oftalmologie, otorinolaringologie, chirurgie plastică și urologie.

 

În cazul electrocauterizării, curentul nu trece prin pacient. Astfel, procedura poate fi utilizată în siguranță la pacienții cu dispozitive electrice implantate, cum ar fi stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele implantabile cardioverter și stimulatoarele cerebrale profunde.

 

În schimb, electrochirurgia este un grup de proceduri utilizate frecvent care utilizează trecerea curentului electric alternativ de înaltă frecvență prin țesuturi vii pentru a obține diferite grade de distrugere a țesuturilor. Diferitele forme de electrochirurgie includ electrocoagularea, electrofulgurarea, electrodesicarea și electrosecția. Electrochirurgia produce interferențe electromagnetice, care pot interfera cu dispozitivele medicale implantate.

Electrochirurgia nu este un sinonim pentru electrocauterizare, dar este adesea menționată eronat ca electrocauterizare în practică și în literatura de specialitate.

 

Pentru ce se folosește electrocauterizarea?

Electrocauterizarea este utilizată în mai multe scopuri, care includ:

 

Electrocauterizarea la temperaturi scăzute poate fi utilizată pentru distrugerea țesutului superficial în tratamentul maselor superficiale și relativ avasculare (lipsite de aport sanguin). În cadrul cabinetului nostru dermatologic Dr. Predoșanu Marilena vă poate oferi electrocauterizare pentru următoarele tipuri de leziuni:

  • Electrocauterizare keratoză seboreică (un tip de excrescență cutanată necanceroasă)
  • Electrocauterizare papiloame (acrochordoane)
  • Electrocauterizare molluscum contagiosum (un tip de infecții virale care provoacă umflături proeminente, de culoarea pielii la nivel cutanat)
  • Electrocauterizare veruci (negi, veruci plane faciale)
  • Electrocauterizare siringoame (tumori necanceroase care se găsesc de obicei pe pleoape și obraji)
  • Electrocauterizare angioame mici (un tip de creștere anormală formată din vase de sânge)
  • Electrocauterizare condiloame

 

Electrocauterizarea la temperaturi ridicate este utilizată pentru îndepărtarea leziunilor cutanate mai groase, cum ar fi:

  • Hiperplazia sebacee (glande sebacee mărite cu sebum blocat)
  • Granuloame piogene (o tumoră necanceroasă a vaselor de sânge care se dezvoltă pe piele)
  • Hemostaza vasculară (oprirea pierderii de sânge) în timpul intervențiilor chirurgicale

 

Cum se face electrocauterizarea?

Electrocauterizarea se efectuează de obicei sub anestezie locală – fie cu o cremă anestezică, fie prin injectarea unei substanțe anestezice în zona respectivă. Prin urmare, procedura ar trebui să fie bine tolerată, cu disconfort sau durere minime. Dacă aveți un prag redus al durerii, este indicat să spuneți acest lucru medicului dvs.

 

Cât timp durează vindecarea după electrocauterizare?

Acest lucru depinde de dimensiunea zonei de piele care este electrocauterizată. Ca regulă generală, vindecarea pielii poate dura între 1 și 6 săptămâni. Cu cât este mai mare suprafața care a fost electrocauterizată, cu atât este mai lung timpul de vindecare. După procedură, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o cremă ce conține un medicament care ajută la vindecare și reduce riscul de infecție. Medicul dumneavoastră vă va urmări timp de 4 până la 6 săptămâni pentru a monitoriza rezultatul și evoluția după procedura de electrocauterizare.

 

Electrocauterizarea poate cauza cicatrici?

După procedura de electrocauterizare, zona tratată va apărea ușor roșie, ocazional puțin apoasă. Dacă este uleioasă, medicul vă poate sfătui să aplicați un bandaj de presiune pe regiunea afectată. În timp, zona tratată se va vindeca încet cu cruste, iar crusta va cădea spontan în 1-2 săptămâni, lăsând în urmă țesuturi cutanate noi, roz și sănătoase. După vindecarea pielii, tonul cutanat poate fi ușor mai deschis sau mai închis timp de câteva luni, înainte de a se uniformiza în cele din urmă.

 

Pot să fac duș sau să mă spăl pe față după procedura de electrocauterizare?

Dacă suprafața plăgii este mare, vi se recomandă să păstrați zona plăgii uscată timp de 24-48 de ore. După aceea, vi se permite să faceți duș sau baie normală.

Dacă regiunea electrocauterizată este la nivelul feței, cu o suprafață mică, vă puteți spăla fața cu apă și săpun delicat la 6 ore după procedură.

La finalizarea procedurii de electrocauterizare vă vor fi oferite sfaturi privind îngrijirea ulterioară.

 

Cum trebuie să am grijă de rană după procedura de electrocauterizare?

Vă puteți întoarce la rutina zilnică imediat după tratament, deși trebuie să păstrați uscată zona de piele electrocauterizată timp de cel puțin 1 zi. În anumite zone ale corpului sau ale membrelor, medicul vă poate recomanda un bandaj de protecție care să acopere regiunea, împiedicând frecarea sau fricțiunea rănii. Zona plăgii poate fi curățată cu soluție salină normală o dată sau de două ori pe zi, iar medicul dumneavoastră poate recomanda administrarea de creme cu substanță activă medicamentoasă / emoliente topice pentru a favoriza vindecarea. În timp, rana va fi acoperită cu o crustă mică. Evitați să vă atingeți de crustă deoarece aceasta va cădea de la sine după 4-6 săptămâni.

 

Electrocauterizarea este la fel ca laserul?

Nu, acestea sunt diferite. Procedura cu laser utilizează frecvențe de lumină cu lungimi de undă diferite pentru a genera căldură și pentru a o transmite regiunii cutanate afectate cu scopul de a provoca distrugerea țesutului și de a opri sângerarea. Electrocauterizarea, pe de altă parte, utilizează curentul electric pentru a furniza căldură prin intermediul plăcuțelor metalice pe zona pielii pentru a obține rezultatul dorit. Ambele metode, atunci când sunt utilizate cu competență, produc rezultate bune.

 

Cat costa electrocauterizarea?

Dacă aveți nevoie de electrocauterizare pentru anumite leziuni care pot fi tratate prin acest tip de terapie vă rugăm să consultați lista noastră de Prețuri.

Dr. Marilena Predoșanu vă oferă servicii de electrocauterizare pentru leziuni dermatologice în cadrul clinicii Rom Med 2000.