Caderea parului de pe scalp este o problema foarte importanta atat pentru barbati cat si pentru femei. Pe masura ce inaintam in varsta caderea parului pare a fi inevitabila. Pana la varsta de 70 de ani, aproximativ 80% din barbati si aproape 40% din femei sufera intr-o anumita masura de calvitie. In limbaj medical se numeste alopecie si poate fi de mai multe tipuri – cicatriciala (in care foliculii pilosi dispar, iar tegumentul este atrofic si scleros – afectiunea fiind ireversibila) sau necicatriciala (in care foliculii pilosi se conserva).

In cazul multor persoane, caderea vizibila a parului incepe de fapt cu multi ani in urma. De cele mai multe ori cauza acestei caderi a parului este ereditara. Acest lucru inseamna ca mostenim de la parintii nostri genele care cauzeaza caderea parului. Atunci cand este vorba de caderea parului din cauze ereditare, aceasta poate fi tratata. Tratamentele eficace pot ajuta barbatii si femeile sa beneficieze de un aspect mai placut si de mai multa incredere in sine.

Caderea parului mai este cunoscuta si sub numele de:
• Cadere ereditara a parului
• Alopecie androgenetica
• Calvitie masculina
• Calvitie feminina

Caderea parului in cazul femeilor
Femeile care se confrunta cu caderea parului trebuie sa consulte un dermatolog care poate evalua situatia din perspectiva mai multor cauze ale caderii parului, inclusiv modificari hormonale. Hormonii fluctuanti, precum cei care apar in timpul menopauzei, pot cauza caderea parului.

Cum pot trata medicii dermatologi
Inainte de a recomanda un tratament, dermatologul va diagnostica mai intai cauza caderii parului. Odata ce cauza este cunoscuta, poate fi discutat tratamentul. Optiunile de tratament pentru caderea parului din cauze ereditare includ:

Proceduri chirurgicale pentru refacerea parului
• Transplantul de par – Pielea de pe scalp care prezinta o buna crestere a parului este recoltata si transplantata in zone ale scalpului in care este nevoie de par – se practica asa-numitele grefe in pastila sau implante cu fire de par izolate care sunt recoltate din regiunea occipitala. Dupa interventia chirurgicala se administreaza tratament topic cu minoxidil pentru a impiedica caderea parului din zonele grefate.
• Reducerea scalpului – Scalpul afectat de calvitie este indepartat pe cale chirurgicala iar scalpul cu par este apropriat pentru a reduce zona cu calvitie. Interventia chirurgicala pentru reducerea scalpului poate fi efectuata individual sau impreuna cu un transplant de par.
• Extinderea scalpului – Sunt introduse anumite dispozitive sub scalp pentru aproximativ 3 pana la 4 saptamani pentru a intinde pielea. Aceasta procedura poate fi efectuata inainte de o reducere a scalpului pentru a face scalpul mai moale. De asemenea, poate fi efectuata exclusiv pentru a intinde zonele cu par, ceea ce reduce calvitia.
• Deplasarea scalpului – Un segment de scalp cu par este mutat pe cale chirurgicala si plasat acolo unde este nevoie de par.

Medicamente pentru refacerea parului
• Finasteride – Acest medicament, un inhibitor al 5-alpha reductazei, este aprobat pentru tratamentul caderii parului la barbati. Aceasta pilula ajuta la incetinirea caderii parului la aproximativ 88% din barbati si stimuleaza cresterea parului la aproximativ 66% din barbati. Finasteride actioneaza prin blocarea formarii hormonului activ masculin, dihidrotestosteron (DHT). Acesta este disponibil pe baza de prescriptie medicala.

Tratamente pentru refacerea parului cu eliberare fara prescriptie medicala
• Minoxidil – Aceasta solutie topica actioneaza asupra foliculilor de par pentru a opri procesul de rarire si stimuleaza cresterea noua pe partea superioara a scalpului. Minoxidil este aprobat pentru a fi utilizat de catre barbati si femei. Dermatologul poate combina minoxidil topic cu un alt tratament topic, precum un corticosteroid topic sau tretinoina topica, pentru a spori cresterea parului. Pacientii care raspund cel mai bine la medicament sunt cei care prezinta un debut recent al alopeciei androgenetice (evolutie sub 10 ani) si care prezinta numai mici zone de alopecie (sub 10 cm), situata mai ales la nivelul vertexului. Oprirea tratamentului determina reaparitia alopeciei. Este contraindicat in sarcina, insuficienta cardiovasculara, dermatoze la nivelul scalpului, etc. Cele mai frecvente reactii adverse sunt iritatia, senzatia de uscaciune locala si rar poate apare dermatita de contact alergica.
• Suplimente alimentare – vitaminele din grupul B [vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina) si biotina], calciu, aminoacizi sulfurati (metionina, cisteina) pot da rezultate in cazul persoanelor care prezinta deficienta acestor substante.
• Preparate antiseboreice – in cazul asocierii unei dermatite seboreice care accentueaza sau declanseaza la randul ei caderea parului; acestea includ sampoane pe baza de zinc pirition, sulfura de seleniu, ciclopiroxolamina, etc.
• Stimularea pilogenezei prin iradieri cu ultraviolete de doua sau trei ori pe saptamana; cu doua ore inainte de iradiere se administreaza psoralen pe cale orala.
Suplimentare de zinc si fier – daca exista un deficit al acestor minerale;
• Dispozitive medicale cu laser – Periile, pieptenii si alte dispozitive portabile care emit lumina laser de mica intensitate pot stimula cresterea parului sau pot face parul sa arate mai frumos la unele persoane.

Cand este cazul sa apelati la un medic dermatolog
Orice persoana care considera ca pierderea parului este o problema trebuie sa consulte un dermatolog. De cele mai multe ori caderea parului este un semn de imbatranire, dar uneori poate fi si un semn al unei afectiuni medicale inca neidentificata. Medicul dermatolog va poate ajuta prin diagnosticarea cauzelor caderii parului. Eficienta unui tratament depinde in mod esential de un diagnostic corect.