Ce este pitiriazisul rozat Gibert?
Pitiriazisul rozat este o afecțiune frecventă a pielii care face ca placarde de piele să dezvolte erupții cutanate în relief, solzoase. Poate apărea pe orice parte a corpului, dar de obicei apare pe trunchi (trunchi), brațe și picioare. „Pitiriazis” înseamnă „solzos”, iar „rozat” înseamnă „roz”, dar erupțiile pot arăta roșii, gri, maro sau violet.
Pitiriazisul rozat este cunoscut și sub numele de erupție cutanată ca pomul de Crăciun.
Dacă aveți pitiriazis rozat Gibert și doriți un consult cu un medic dermatolog în București puteți apela la serviciile doamnei Dr. Predosanu Marilena.
Pe cine afectează pitiriazisul rozat?
Oricine poate face pitiriazis rozat. Este mai probabil să o dezvoltați dacă:
- Aveți vârsta între 10 și 35 de ani.
- Sunteți femeie. Femeile au cu 50% mai multe șanse de a dezvolta pitiriazis rozat.
- În unele cazuri, persoanele cu pitiriazis rozat raportează că au avut un stres semnificativ sau pe termen lung înainte de a dezvolta o erupție cutanată. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări care să determine faptul că stresul poate cauza pitiriazis rozat.
- Pitiriazisul rozat nu afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Cu toate acestea, dacă apare la această vârstă, simptomele pot dura o perioadă mai lungă.
Care este aspectul pitiriazisului rozat?
Pitiriazisul rozat afectează de obicei pielea de pe trunchi, brațe sau picioare. O variantă numită pitiriazis invers rozat poate afecta pielea gâtului, feței, axilelor (axilelor) și zona inghinală, deși nu este obișnuită.
Pielea dumneavoastră poate dezvolta pete (leziuni) decolorate care arată ca solzi sau hârtie uscată și încrețită. Leziunile pot fi pruriginoase.
Simptome și cauze
Care sunt simptomele pitiriazisului rozat?
Simptomele pitiriazisului rozat se dezvoltă de obicei în etape:
- Puteți dezvolta inițial febră, dureri de cap sau infecții ale căilor respiratorii superioare.
- Puteți dezvolta un placard în relief, decolorat, circular sau oval, care variază de la 1 la 6 centimetri (cm). Acest placard se numește placă heraldică sau placa „mamă”.
- Aproximativ una până la două săptămâni mai târziu, în apropierea plăcii heraldice, apar în grupuri pete decolorate circulare sau ovale. Aceste placarde sunt mai mici decât placa heraldică – ele variază de la 1 la 2 cm – și sunt adesea numite placarde „fiice”. Ele se dezvoltă într-un model care seamănă cu ramurile aplecate ale pomului de Crăciun.
- Uneori apar papule foliculare mici, de culoare roz
- La aproximativ 50% dintre persoanele cu pitiriazis rozat, placardele sunt pruriginoase.
- La persoanele cu pielea mai închisă sau la persoanele de culoare, placardele pot fi mai înălțate (papulare), iar centrele placardelor pot arăta ca și cum țesutul moare (necrotic).
Pitiriazisul rozat nu doare. Cu toate acestea, dacă vă zgâriați placardele, vă puteți rupe pielea, ceea ce duce la o infecție care poate provoca durere.
Care este cauza apariției pitiriazisului rozat?
Experții din domeniul sănătății cred că herpesvirusurile 6 (HHV-6), HHV-7 și/sau HHV-8 cauzează pitiriazis rozat, dar nu există studii concludente. Aceste tulpini ale virusului herpes nu sunt legate de tulpinile care provoacă herpes labial sau herpes genital.
COVID-19 provoacă pitiriazis rozat?
Studiile arată că unele afecțiuni ale pielii pot apărea odată cu infecția cu COVID-19, inclusiv pitiriazisul rozat. Cu toate acestea, studiile nu demonstrează în mod concludent că COVID-19 ar putea cauza pitiriazis rozat.
Care este diferența dintre pitiriazisul rozat și tinea corporis (ciupercă)?
Pitiriazisul rozat și tinea corporis arată similar. Ambele sunt tulburări papulo-scuamoase, care este un termen folosit pentru a caracteriza tulburările de piele în funcție de prezența unor pete de piele în relief, decolorate și solzoase.
Cu toate acestea, tinea corporis este produsă de o ciupercă. Nimeni nu știe ce cauzează pitiriazisul rozat, deși experții din domeniul sănătății cred că un virus ar putea fi responsabil.
Pitiriazisul rozat se poate transmite pe cale sexuală?
Pitiriazisul rozat nu este o boală sau o infecție cu transmitere sexuală. Nu puteți transmite pitiriazisul rozat unei alte persoane prin sex neprotejat sau contact piele pe piele.
Ce se întâmplă dacă dezvolt pitiriazis rozat în timpul sarcinii?
Dacă dezvoltați simptome de pitiriazis rozat în timpul sarcinii, contactați imediat medicul dvs. Studiile arată că dezvoltarea pitiriazisului rozat în timpul sarcinii poate provoca complicații la naștere, inclusiv avort spontan, tonus scăzut și dezvoltare slabă odată ce copilul se naște (hipotonie neonatală).
Diagnostic și teste
Cum este diagnosticat pitiriazisul rozat?
Medicul dermatolog poate diagnostica pitiriazisul rozat de obicei după un examen fizic. Cu toate acestea, pitiriazisul rozat poate arăta similar cu alte afecțiuni ale pielii, inclusiv:
- Eczemă (dermatită atopică).
- Psoriazis, inclusiv psoriazis gutat.
- Sifilis secundar (dacă pacientul are stare generală alterată, leziuni pe palme și plante și adenopatie limfatică, trebuie exclusă această afecțiune)
- Parapsoriazis în plăci mici
- Erupții cauzate de administrarea unor medicamente (omez, captopril, terapie biologică, clonidină, terbinafină, barbiturice)
- Tinea corporis
- Pitiriazis versicolor.
Dacă există vreo îndoială, medicul dermatolog poate efectua următoarele teste:
- Test de alergie
- Examen micologic
- Biopsie
- Teste de sânge pentru a verifica cauzele unei erupții cutanate care nu au legătură cu pitiriazisul rozat.
- Toți pacienții cu diagnostic de pitiriazis rozat trebuie să efectueze screening pentru sifilis, pentru a exclude o erupție similară cu pitiriazis rozat, erupție care apare în cadrul acestei afecțiuni și care necesită tratament prompt.
Management și tratament
Cum se tratează pitiriazisul rozat?
În cele mai multe cazuri, pitiriazisul rozat dispare fără niciun tratament în șase până la opt săptămâni.
Tratamentul în pitiriazisul rozat se adaptează în funcție de extinderea erupției cutanate și de simptomatologia pacientului. Daca se dorește grăbirea vindecării, se pot folosi antihistaminice, creme cu corticoizi, fototerapie, antivirale sau corticoterapie sistemică.
Prevenție
Cum pot preveni apariția pitiriazisului rozat?
Nu există nicio modalitate de a preveni apariția pitiriazisului rozat.
Evoluție și prognostic
La ce mă pot aștepta dacă am pitiriazis rozat?
Dacă aveți pitiriazis rozat, acesta poate fi în general bine gestionat fără niciun tratament. Ar trebui ca leziunile să dispară în șase până la opt săptămâni. Cu toate acestea, dacă aveți simptome deranjante, tratamentul vă poate ajuta.
Dacă ați avut pitiriazis rozat, este puțin probabil să mai faceți din nou. De asemenea, nu veți avea cicatrici permanente sau alte leziuni ale pielii. Dr. Predoșanu Marilena efectuează consultații și tratamente pentru pitiriazis rozat Gibert. Pentru mai multe informatii referitoare la preț consultație dermatologie vă rugăm să ne contactați.