Ce este keratoza seboreică?

Keratoza seboreică este o formațiune verucoasă inofensivă (nu are potențial de transformare malignă) care apare în timpul vieții adulte ca un semn comun al îmbătrânirii pielii. Unii oameni au sute de astfel de leziuni. Prevalența acestora creste odată cu vârsta.

Unul dintre factorii de risc pentru apariția acestor formațiuni este expunerea prelungită la soare.

Keratoza seboreică este o tumoră epitelială benignă.

Sunt cele mai frecvente tumori benigne ale vârstnicilor.

Mai este cunoscută sub denumirea de verucă seboreică datorită aspectului verucos.

Termenul descriptiv, keratoză benignă, este un termen mai larg care este folosit pentru a include următoarele leziuni cutanate scuamoase asociate:

– Keratoză seboreică

– Lentigo solar (care poate fi dificil de distins de o keratoză seboreică plată)

– Keratoză asemănătoare lichenului plan (care provine dintr-o keratoză seboreică sau un lentigo solar).

Cine poate fi afectat de keratoză seboreică?

Keratozele seboreice sunt extrem de frecvente. Se estimează că peste 90% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani au una sau mai multe formațiuni. Ele apar la bărbați și femei de toate rasele și de obicei încep să apară după 30 sau 40 de ani. Sunt mai puțin frecvente sub vârsta de 20 de ani, dar prezența lor la vârstă mai mică sugerează faptul că pacientul a prezentat în antecedente o expunere excesivă la soare. Expunerea excesivă la soare crește riscul de a dezvolta cancer cutanat.

Ele apar mai frecvent la femei după ce au intrat la menopauză și unii autori consideră că ar fi niște depozite create de corp.

Dacă keratozele seboreice apar brusc, în număr mare, ele pot indica existența unui cancer sistemic și de aceea pacientul respectiv trebuie investigat suplimentar. Totuși, această asociere poate fi întâlnită destul de rar.

Care este cauza keratozei seboreice?

Cauza precisă a keratozelor seboreice nu este cunoscută.

Unii autori consideră că ar fi niște depozite create de corp, de aceea apar mai frecvent la femei după intrarea la menopauza pentru că ciclul menstrual reprezintă o eliminare lunară, periodică a toxinelor corpului.

Denumirea este înșelătoare, deoarece nu se limitează la zonele cu distribuție a glandelor seboreice (scalp, mijlocul feței, piept, partea superioară a spatelui) ca în dermatita seboreică și nici nu sunt formate din glande sebacee, cum este cazul hiperplaziei sebacee și nici nu sunt asociat cu sebum – care este gras.

Keratozele seboreice sunt considerate de natură degenerativă. Pe măsură ce trece timpul, keratozele seboreice devin tot mai numeroase. Unii oameni moștenesc tendința de a dezvolta un număr foarte mare. Cercetătorii au constatat:

– Keratozele seboreice eruptive pot să apară ca urmare a arsurilor solare sau dermatitei.

– Frecarea pielii poate fi motivul pentru care apar în pliurile corpului.

– Cauza virală (de exemplu, papilomavirus uman) pare puțin probabilă.

– Mutațiile stabile și clonale sau activarea genelor FRFR3, PIK3CA, RAS, AKT1 și EGFR se regăsesc în keratozele seboreice.

– Keratoza seboreică poate apărea din lentigo solar.

– Mutațiile FRFR3 apar și la lentiginile solare. Aceste mutații sunt asociate cu vârsta și prezintă localizare crescută la nivelul capului și gâtului, sugerând un rol al radiațiilor ultraviolete în apariția acestor leziuni.

– Keratozele seboreice nu găzduiesc mutații generate de gene supresoare tumorale.

– Inhibitorii receptorului factorului de creștere epidermic (utilizați pentru a trata cancerul) determină adesea o creștere a keratozelor verucoase.

Care sunt caracteristicile clinice ale keratozelor seboreice?

Keratozele seboreice pot apărea pe orice zonă a pielii, acoperită sau neacoperită, cu excepția palmelor și tălpilor. Ele pot exista și la nivelul organelor genitale, aici pot fi confundate cu verucile genitale determinate de infecția cu HPV.

Keratozele seboreice au un aspect foarte variabil iar culoarea acestora variază de la brun-pal până la negru.

Din punct de vedere clinic prezintă următoarele caracteristici:

– Papulă sau placă plană sau reliefată, de aspect grosolan

– 1 mm până la câțiva cm în diametru

– Culoarea pielii, galben, gri, maro deschis, maro închis, negru sau culori mixte

– Suprafață netedă sau rugoasă, cu dopuri cornoase

– Solitare sau grupate în anumite zone, cum ar fi la nivelul zonei păroase a scalpului, sub sâni, peste coloana vertebrală sau în zona inghinală

– Marginea leziunilor este bine delimitată

Variantele keratozelor seboreice includ:

– Lentigo solar: pete pigmentare plate, circumscrise, pe zonele expuse la soare

– Dermatoza papuloasă neagră: keratoze seboreice mici, pediculate și puternic pigmentate pe cap și gât la indivizii cu pielea mai închisă la culoare

– Keratoze Stucco: papule gri, albe sau galbene pe extremitățile inferioare

– Keratoza foliculară inversată

– Acantomul cu celule mari

– Keratoza lichenoidă: o fază inflamatorie premergătoare involuției unor keratoze seboreice și lentigine solare.

Complicațiile keratozelor seboreice

Keratozele seboreice nu sunt tumori premaligne. În orice caz:

– Cancerele cutanate sunt uneori greu de distins de keratozele seboreice.

– Cancerul cutanat poate apărea întâmplător în interiorul sau asociat cu o keratoză seboreică.

Foarte rar, keratozele seboreice eruptive pot semnifica o malignitate internă subiacentă, cel mai adesea adenocarcinom gastric. Sindromul paraneoplazic este cunoscut ca semnul Leser-Trélat. Keratozele seboreice eruptive care nu sunt asociate cu cancerul sunt uneori descrise ca având pseudo-semn Leser-Trélat.

Keratozele seboreice eruptive și iritate pot apărea și ca o reacție adversă la un medicament, cum ar fi adalimumab, vemurafenib, dabrafenib, 5-fluorouracil și alte medicamente pentru chimioterapie.

O keratoză seboreică iritată este o leziune inflamată, roșie și cu cruste. Poate da naștere la dermatită eczematoasă în jurul keratozei seboreice. Dermatita poate, de asemenea, să declanșeze apariția de noi keratoze seboreice.

Cum este diagnosticată o keratoză seboreică?

Diagnosticul keratozei seboreice se stabilește cel mai adesea prin examinare clinică. Aspectul clinic este al unei excrescențe bine delimitată de culori variabile de la galben până la brun închis, cu dimensiuni între 0,5 și 3 cm, cu suprafață scuamo-keratozică, consistență moale, friabilă. Sunt localizate mai ales pe trunchi și brațe, în zonele seboreice.

Uneori, keratoza seboreică poate să semene cu cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular sau melanomul.

Dermatoscopia arată adesea o structură dezordonată într-o keratoză seboreică, așa cum este valabil și pentru cancerul de piele.

Dacă persistă dubiile, o keratoză seboreică poate fi supusă unui shaving parțial sau a unei puncții biopsie sau a unei excizii diagnostice.

Caracteristicile histopatologice dominante ale keratozei seboreice pot fi descrise ca:

– Melanoacantom (profund pigmentat)

– Acantotic

– Hiperkeratozic sau papilomatos

– Adenoid sau reticulat

– Adamantinoid sau mucinos

– Desmoplastic

– Iritat

Care este tratamentul pentru keratozele seboreice?

Keratozele seboreice individuale pot fi îndepărtate cu ușurință dacă se dorește. În general motivele pentru care acestea sunt îndepărtate sunt următoarele: sunt inestetice, produc mâncărime sau se prind de îmbrăcăminte.

Metodele folosite pentru a elimina keratozele seboreice includ:

– Crioterapia (cu azot lichid) pentru leziuni mai subțiri (repetată dacă este necesar)

– Chiuretaj și/sau electrocauterizare

– Chirurgie ablativă cu laser

– Biopsie prin shaving (excizie cu un bisturiu)

– Peeling chimic focal cu acid tricloracetic

Toate metodele prezintă unele dezavantaje. Pierderea pigmentării indusă de tratament este o problemă specială pentru pacienții cu piele închisă la culoare. Nu există o modalitate ușoară de a elimina mai multe leziuni in cadrul unei singure sesiuni de tratament.

Dacă doriți să efectuați un tratament pentru îndepartarea leziunilor dvs. de keratoză seboreică în cadrul cabinetului nostru dermatologic vă rugăm să ne contactați și să consultați lista noastră de prețuri pentru electrocauterizare keratoză seboreica / keratoza actinică.

Cum pot fi prevenite keratozele seboreice?

Nu se cunoaște cum pot fi prevenite keratozele seboreice.

Care sunt perspectivele pentru keratozele seboreice?

Keratozele seboreice tind să persiste. Din când în când, leziunile individuale sau multiple se pot remite spontan sau prin mecanismul keratozei lichenoide.

Cele asociate cu dermatita pot regresa după ce aceasta a fost controlată.