Herpesul este o infectie virala, cu evolutie cronica, transmisa pe cale sexuala (nu prin capacul de la toaleta!!!) si care se caracterizeaza prin eliminarea asimptomatica a virusului in secretii.
Aceasta afectiune este determinata de virusul herpes simplex – cel mai frecvent de tipul 2 (HSV-2), iar in ultimele decenii au fost raportate din ce in ce mai multe cazuri de herpes genital determinat de tipul 1 de HSV care infecteaza preponderent partea superioara a corpului (herpesul labial si herpesul cu alte localizari cutanate).
Cai de transmitere:
– prin contact sexual
– prin contact oral-genital
– de la mama la nou-nascut in timpul nasterii
Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile sau cu secretiile infectate (saliva, secretii genitale) ale indivizilor simptomatici sau asimptomatici. Riscul de transmitere creste daca persoana care vine in contact cu leziunile/secretiile mentionate mai sus prezinta si unele zone de discontinuitate ale mucoasei/tegumentului (ulceratii, mici leziuni). Transmiterea se face in 70% din cazuri in perioadele de eliminare asimptomatica a virusului.
Factorii de risc pentru aparitia infectiei genitale cu HSV-2 sunt:
– o indelungata activitate sexuala
– un numar crescut de parteneri sexuali – riscul creste cu numarul partenerilor
– varsta tanara de incepere a relatiilor sexuale
– infectia cu HIV (la un pacient cu herpes genital este obligatorie efectuarea serologiei HIV)
– boli cu transmitere sexuala in antecedente
– un nivel social si economic scazut
Factorii de risc pentru aparitia infectiei genitale cu HSV-1 sunt urmatorii:
– contactul oral-genital
ATENTIE: prin contact oral-genital se poate transmite infectia de la persoana care are infectie cu HSV-1 chiar daca aceasta nu prezinta leziuni active (de exemplu herpes labial-al buzelor). S-a constatat ca virusul se excreta in saliva sau secretii genitale chiar si in afara perioadelor de infectie activa – exista in saliva purtatorilor sanatosi care pot transmite boala. Acest lucru explica transmiterea infectiei interumane chiar si in absenta oricaror manifestari clinice.
– activitatea sexuala intensa
– un nivel social si economic scazut
– parteneri sexuali multipli
– relatii sexuale neprotejate cu persoane necunoscute
Alcoolul constituie un factor de recidiva a ulceratiilor genitale determinate de herpes simplex de tip 1.
Herpes virusurile persista in organism si dupa vindecarea clinica, uneori pe toata durata vietii individului (persista in stare de latenta in ganglionii nervilor senzitivi a teritoriilor afectate).
Herpesul genital este considerat in prezent prima cauza de ulceratie genitala in tarile dezvoltate.
Excretia virusului in secretii in cazul infectiei primare este de aproximativ 8-10 zile, dar poate ajunge si pana la 20 zile, iar pentru recidive, durata excretiei este de 3-5 zile.
Recidivele
Frecventa aparitiei recidivelor depinde de imunitatea de tip celular a individului, deci indivizii imunodeprimati prezinta recidive frecvente.
Factorii care favorizeaza aparitia recidivelor sunt:
– stress
– interventii chirurgicale
– infectii febrile sau alte stari febrile
– expunerea la ultraviolete
– traumatisme
– emotii
– ciclul menstrual
– raporturi sexuale
– expunerea la frig
– indigestii
Recidivele pot fi simptomatice sau asimptomatice, iar aproximativ 50% dintre cei cu recurente prezinta simptome prodromale (durere, arsura, senzatie de furnicaturi).
Frecventa recidivelor este mai mare in primii ani de la infectie si apoi scade in timp. Proportia zilelor de eliminare asimptomatica a virusului poate ajunge la 20%, iar tratamentul antiviral cronic supresiv scade frecventa recidivelor si eliminarile asimptomatice de virus.
Sarcina si herpesul genital
Herpesul bebelusului sau fatului este o afectiune severa care poate determina deces sau sechele neuro-psihice. Nasterea prematura sau ruptura prematura a membranelor poate determina un risc mai mare de contaminare fetala.
Nou-nascutul/fatul se poate contamina pe urmatoarele cai:
1. In utero – pe cale transplacentara, daca mama se infecteaza pentru prima data in cursul sarcinii si in acest caz exista o concentratie foarte mare de virioni in sange care se pot transmite fatului.
2. In timpul nasterii prin contactul direct cu secretiile cervico-vaginale infectate ale mamei. Riscul de transmiterea la fat este foarte crescut daca mama se infecteaza pentru prima data (face herpes genital) cu cateva luni inainte de nastere.
3. Dupa nastere, de la mama sau de la membrii anturajului care prezinta recidive sau care elimina virusul asimptomatic prin secretii salivare.
In cazul infectarii mamei pentru prima data in timpul sarcinii, se impune nasterea prin operatie cezariana. O situatie dificila este aceea cand mama se infecteaza pentru prima data in timpul nasterii, dar nu prezinta nici un simptom (infectie asimptomatica); in aceasta situatie este destul de dificila preventia aparitiei herpesului neonatal. Daca mama prezinta o recidiva a herpesului in saptamana care precede nasterea, se impune nasterea prin cezariana. In cazul in care mama a prezentat inainte de a ramane insarcinata herpes genital recidivant, se recomanda metode de intarire a imunitatii si in acest caz nasterea se poate realiza pe cale naturala.
In concluzie, intretinerea de raporturi sexuale pe durata sarcinii creste semnificativ riscul de transmitere a herpesului la fat sau la nou nascut, cu consecinte potential fatale asupra acestuia.
Prevenirea transmiterii pe cale sexuala se poate face prin:
– evitarea contactelor sexuale pe durata perioadelor in care exista leziuni active
– efectuarea unui tratament supresiv cronic de catre partenerul infectat al unui cuplu in care doar unul dintre parteneri este infectat
– utilizarea corecta a prezervativului in cazul tuturor rapoartelor sexuale; nu exista studii controlate care sa fi evaluat beneficiile utilizarii prezervativului in prevenirea transmiterii herpesului insa date indirecte incurajeaza utilizarea sa
Vor urma si alte articole pe aceeasi tema in care vom prezenta manifestarile clinice, vom vorbi despre modalitati de stabilire a diagnosticului si despre tratamentul herpesului genital.