Cum să desprindem simplu și în siguranță o căpușă atașată de piele?

Pentru că a început sezonul căpușelor și am văzut multe mămici panicate din această cauză pe rețelele de socializare, vrem să vă împărtășim o metoda simplă care poate fi aplicată rapid, la fața locului, atunci când nu puteți apela la ajutorului unui medic. Vă recomandăm să apelați la ajutorul unui medic dintr-o cameră de gardă sau din cadrul unui cabinet de dermatologie, dacă nu reușiți să o îndepărtați.

Cel mai important obiectiv care trebuie urmărit este să nu rupem căpușa, respectiv să nu rămână părți din căpușă atașate de piele. De aceea, scopul nostru este să determinăm căpușa să se desprindă singură de pe piele.

Cum determinăm căpușa să se desprindă singură de pe piele?

Aplicăm peste căpușă o cremă foarte grasă astfel încât să o acopere în totalitate, mai precis crema trebuie să acopere zona unde căpușa se atașează de piele.

Puteți folosi creme ca:

– lanolină

– cremă de gălbenele sau de alte plante medicinale (pe bază de vaselină)

Dacă nu aveți la dispoziție una dintre cremele de mai sus puteți folosi orice cremă emolientă grasă sau în cel mai rău caz ulei de floarea soarelui sau de măsline (în cazul uleiului este posibil ca să dureze mai mult până când căpușa se desprinde).

În cazul în care căpușa este prinsă de piele de mai multe ore sau zile și ea a crescut foarte mult în dimensiuni, trebuie neapărat să aplicați crema pe zona capului, unde aceasta se atașează de piele. Lăsați crema să acționeze 5-10 minute. (Întrucât crema este foarte grasă, ea va forța căpușa să se desprindă, deoarece nu mai poate respira).

Cu ce se scoate o căpușă?

Apoi, cu ajutorul unui bețișor de chibrit sau orice bețișor aveţi la îndemână, efectuați mișcări stânga-dreapta sau circulare cu bețișorul peste căpușă, pentru a o determina să se desprindă. De obicei se desprinde în 1-2 minute daca insistați si veți vedea că se desprinde întreagă, fără să mai rămână atașate de piele părți din capul căpușei.

După ce căpușa a fost îndepărtată, zona trebuie spălată, uscată și dezinfectată cu Betadină sau alcool sanitar.

Dacă ați aplicat metoda noastră și v-a fost utilă, vă rugăm să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a ajuta și alte persoane mușcate de căpușe. Dacă ați avut situații cu căpușe mai mari, atașate de mai mult timp pe piele și ați reușit să le detașați cu ajutorul acestei metode, vă rugăm sa ne trimiteți un link ca să îl postăm aici.

Pentru situații speciale (vârstă foarte mica a copilului, căpușa s-a atașat de mult timp, sau nu cunoașteți de când s-a atașat, și zona de atașare s-a inflamat vizibil, vă recomandăm să vă adresați unei camere de gardă sau să apelați la un cabinet de dermatologie sau de boli infecțioase.)

În cazul în care nu puteți îndepărta căpușa prin această metodă, nu încercați să o rupeți. Vă recomandăm să apelați la ajutorul unui medic dintr-o cameră de gardă sau din cadrul unui cabinet medical.