Blog Section

Ce este acneea?

ce este acneea

Adolescent cu acnee

Acneea – leziuni foliculare care apar la adolescenti si care au legatura cu seboreea (secretie in exces a glandelor sebacee) si cu formarea comedoanelor. Acneea apare cand foliculul pilos se blocheaza prin secretie in exces de sebum. La baza firului de par exista o glanda denumita glanda sebacee, care secreta un lichid uleios denumit sebum, cu rol in lubrefierea firului de par si a pielii.

Leziunile apar pe zonele bogate in glande sebacee (fata, umeri, torace anterior si posterior). Datorita modificarilor hormonale care apar la adolescenta, aceste glande incep sa secrete sebum in exces, sebum care prin acumulare la nivelul foliculului, determina blocarea acestuia (acnee retentionala), sebumul continua sa se acumuleze la nivelul ductului pilo-sebaceu si ulterior determina inflamatie si infectare (acnee inflamatorie). Infectia se produce cel mai frecvent prin stoarcerea/exprimarea/atingerea comedoanelor sau a cosurilor.

Acneea este o manifestare precoce a pubertatii, la fete poate precede menarha cu mai mult de un an. Incidenta acneei este in prezent de aproximativ 80% in randul adolescentilor si adultilor tineri cu varste intre 11-30 de ani. In ultimul timp s-a observat o crestere a incidentei acneei in randul adultilor tineri si chiar pana la 40-50 de ani. Femeile sunt mai frecvent afectate, dar la barbati leziunile de acnee sunt mai severe, formandu-se mai frecvent cicatrici, daca nu se incepe tratamentul din timp.

Evolutia acneei conduce in general la vindecare spontana, la sexul masculin in jurul varstei de 20 de ani, iar la cel feminin, mai tarziu, intre 22 si 25 de ani. La femei acneea dispare mai tardiv datorita tratamentului cu anticonceptionale, datorita aplicarii de produse cosmetice neadecvate tipului de ten (in general mai grase) sau datorita tabagismului (s-a stabilit o relatie liniara intre prevalenta si gravitatea acneei si intre tabagismul zilnic).

Sindromul seboreic cuprinde:
1) Acneea vulgara
2) Acneea rozacee
3) Alopecia androgenetica
4) Dermatita seboreica

Dr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

× 7 = 70

MENIU