Spre uimirea multor parinti, pe fata nou-nascutilor lor frumosi apar, la aproximativ 3 pana la 4 saptamani de viata, proeminente rosii. Acestea poarta denumirea de acnee neonatala. Aceasta tinde sa apara la aproximativ aceeasi varsta la care are loc productia cea mai mare de gaze (colici) si la care se manifesta cea mai intensa stare de nervozitate. Cat de atractiv! (Toate acestea coincid cu perioada in care parintii sunt privati de somn in cea mai mare masura.) Parintii sunt adesea destul de ingrijorati atat cu privire la modul in care arata aceste proeminente cat si cu privire la semnificatia lor.
Ce este acneea neonatala?
Proeminentele specifice acneei neonatale reprezinta dovezi rapid trecatoare ale conexiunii dintre corpul mamei si cel al copilului ei. In etapele finale ale sarcinii, hormonii mamei (progesteronul) trec prin placenta si ajung la copil. Printre alte functii ale acestor hormoni (cum ar fi maturarea plamanilor), acestia stimuleaza glandele sebacee de la nivelul pielii, ducand la formarea, in cele din urma, a acneei neonatale.
Pe cine afecteaza acneea neonatala?
Acneea neonatala este o afectiune intalnita frecvent in randul nou-nascutilor. Aceasta poate fi prezenta la nastere, dar apare de obicei la 3 pana la 4 saptamani de viata. De obicei, acneea neonatala apare mai frecvent la baieti decat la fete.
Care sunt simptomele acneei neonatale?
Sugarii cu acnee prezinta de obicei atat comedoane (puncte negre sau puncte albe) cat si leziuni papulo-pustuloase, dar foarte rar prezinta noduli. Cosurile carnoase sau rosii apar in principal pe obraji, dar pot aparea, de asemenea, destul de frecvent si pe frunte si barbie. Acneea va fi cel mai intens proeminenta atunci cand copilul este agitat sau cand ii este cald (cresterea fluxului sanguin la nivelul pielii), sau atunci cand pielea este iritata.
Acneea neonatala poate fi agravata de lapte, laptele praf sau saliva care intra in contact cu pielea. Alte elemente iritante includ materialele dure sau materialele spalate cu detergent puternic. Daca bebelusul dumneavoastra are acnee, nu aplicati sapun, lotiune sau creme pe fata. Acestea, de asemenea, pot irita acneea.
Anumite medicamente, boli virale si reactii alergice pot provoca o eruptie asemanatoare acneei. Prin urmare, daca, de exemplu, copilul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata sau acnee dupa ce a luat anumite medicamente, va rugam sa informati medicul dumneavoastra.
Acneea neonatala este contagioasa?
Acneea apare la bebelusi care urmare a efectului de maturare a hormonilor mamei.
Cat dureaza acneea neonatala?
Aceasta afectiune tinde sa apara la aproximativ 3 saptamani de la nastere si sa dispara spontan pana cand copilul ajunge la varsta de 3 – 6 luni. Mai exista o forma de acnee care apare dupa varsta de 1 an si care poarta numele de acnee infantila; in acest caz pot fi prezente si leziuni nodulare, confluente alaturi de papule si pustule. Cauza acneei infantile este neclara, se presupune ca ar exista un nivel crescut de hormoni androgeni, produs fie de glandele suprarenale, fie de gonade. Spre deosebire de acneea neonatala, in acneea infantila este necesara aplicarea unui tratament pentru a preveni aparitia cicatricilor. De obicei se foloseste peroxid de benzoil, dar uneori este necesar si tratament sistemic. Daca acneea persista peste varsta de 2 ani sau daca apare pentru prima data la aceasta varsta, trebuie sa investigam o tulburare hormonala a copilului. Acesta se asociaza cu alte anomalii clinice cum ar fi: crestere accentuata in inaltime, obezitate, pilozitate hormono-dependenta precoce, dezvoltarea organelor genitale androgeno-dependente (clitoris sau penis). Trebuie sa cautam daca exista o tumora suprarenala sau hipofizara sau o hiperplazie congenitala a suprarenalelor prin deficit enzimatic, in principal de 21-beta-hidroxilaza. Dar de obicei aceste situatii sunt destul de rare.
Cum este diagnosticata acneea neonatala?
Acneea neonatala este recunoscuta pe baza momentului aparitiei si aspectului.
Cum poate fi prevenita acneea neonatala?
Acneea neonatala reprezinta o etapa normala, care este dificil de prevenit. Incercati sa faceti multe poze inainte ca acneea neonatala sa apara.
Va puteti astepta ca eruptiile cutanate sa fie in scurt timp o amintire. Glandele sebacee vor disparea si nu veti mai vedea acneea din nou, pana cand va priviti copilul dintr-o data si va dati seama ca e adolescent. De data aceasta, acneea va fi o dovada a faptului ca hormonii va transforma copilul intr-un adult.
Acneea la nou-nascuti, denumita si acneea neonatala, arata ca o eruptie rosie puternica. Apare cel mai frecvent pe obrajii si nasul sugarilor, desi poate aparea oriunde pe fata si pe spate. Pieptul si toracele sunt foarte rar afectate. Comedoanele si papulele vor fi prezente, si, eventual, unele pustule mici. Acneea neonatala poate aparea si disparea si tinde sa arate mai rau atunci cand copilul este agitat sau plange.
Cu ce alta afectiune poate fi confundata acneea bebelusilor?
Daca banuiti ca bebelusul dumneavoastra sufera de acnee, trebuie sa contactati medicul pediatru. Multe alte afectiuni frecvente la sugari, cum ar fi eczemele, eritemul alergic, si eritemul caloric pot semana cu acneea neonatala. Mai exista o forma de acnee denumita acneea de contact a sugarilor, fiind provocata prin aplicarea in exces de creme si uleiuri la nivelul pielii bebelusului, este practic o acnee cosmetica. In acest caz exista de obicei un numar mare de comedoane. Imediat dupa ce oprim aplicarea cosmeticelor, acest tip de acnee dispare.
Acneea bebelusilor seamana uneori cu milia care consta in mici proeminente albe pe suprafata pielii care sunt situate in special pe fata si pielea paroasa. Milia apare curent la proximativ 24-40% dintre nou-nascuti. Din punct de vedere histologic acestea sunt mici chiste superficiale de incluzie care rezulta prin retentia cheratinei si a materialului sebaceu la nivelul glandelor pilo-sebacee ale nou-nascutului. Denumirea de milia a fost atribuita datorita asemanarii cu semintele de mei (in engleza millet seeds). Milia este localizata in mod particular la nivelul proeminentelor obrajilor, nasului, barbiei si a pliurilor naso-labiale. Afectiunea este de asemenea autolimitata si dispare in prima luna de viata a sugarului.
O alta afectiune cu care putem confunda acneea neonatala este miliaria cristalina (sudamina). Miliaria cristalina consta in prezenta unor vezicule clar evidentiate superficiale fara areola inflamatorie in jur. Leziunile apar in special la nivelul capului si toracelui. Fiecare vezicula are legatura cu o glanda sebacee al carui duct a fost obstruat sau ocluzionat. Eruptia difera de milia prin aceea ca veziculelor le lipseste opacitatea alba intalnita in milia, in general apar putin mai tarziu (in a doua saptamana) si au legatura de obicei cu caldura excesiva si umiditatea. Incidenta este mai mare in primele saptamani de viata datorita imaturitatii relative a ductelor ecrine care favorizeaza inchiderea porilor si retinerea transpiratiei.
Tratamentul acneei neonatale:
Cu exceptia cazului in care acnee neonatala este cauzata de o afectiune subiacenta, nu este necesar ca aceasta sa fie tratata. Nu poate fi nociva pentru copilul dumneavoastra si este pur si simplu o problema cosmetica. Spalati usor fata bebelusului cu apa pura, o data sau de doua ori pe zi, si nu frecati. Curatarea prea frecventa sau prea puternica va irita pielea bebelusului. Uleiurile si lotiunile nu ajuta si pot agrava afectiunea. In cazul in care acneea este severa sau dureaza peste 6 luni, medicul pediatru poate prescrie un medicament usor pentru a ajuta.
In cazuri foarte rare, acneea neonatala severa se trateaza cu medicamente topice pentru acnee. Dar acest lucru trebuie facut numai in cazul in care exista un motiv intemeiat si numai pe baza recomandarii medicului specializat in dermatologie pediatrica, deoarece medicamentele pentru acnee sunt prea dure pentru pielea delicata a sugarilor. Fiti linistiti, in aproape toate cazurile, acneea neonatala dispare fara tratament in doar cateva saptamani. Prin urmare, bucurati-va de copilul dumneavoastra si nu lasati acneea sa va ingrijoreze.
Sugarii sunt predispusi la eruptii cutanate. Punctele albe mici (numite milia) sunt cauzate de hormonii materni ramasi care produc o supraactivare a glandelor sebacee si le blocheaza. O versiune mai inflamata a milia – acneea neonatala – este declansata de acelasi lucru. Ambele apar frecvent pe obraji, nas si frunte si dispar aproximativ in a sasea saptamana. In perioada in care asteptati ca pielea sa se vindece, mentineti zona curata spaland-o usor cu apa calda si un lubrifiant bland (un sapun cu un procent ridicat de emoliente, cum ar fi Dove sau Neutrogena, de exemplu). Nu aplicati creme folosite pentru a trata acneea la adolescenti – acestea sunt, de obicei, prea puternice pentru fata delicata a unui sugar.
Iarna poate avea efecte extrem de negative asupra pielii nou-nascutului. In lunile cu incalzire centrala uscata, bebelusul este, de asemenea, predispus la eruptii cutanate calorice intepatoare si iritarea pielii cauzata de glandele sudoripare hiperactive. Cosurile rosii specifice nu au aspectul de basicute sau puroi al acneei miliare sau acneei neonatale. Si tinde sa afecteze zonele cu transpiratie abundenta – cum ar fi acele pliurile mici si dragute ale pielii – mai degraba decat fata. Pentru a impiedica aparitia eruptiei cutanate calorice, faceti tot posibilul sa pastrati aceste zone sensibile curate, aplicati un unguent de protectie hipoalergenic, pe baza de lanolina, si incercati sa rezistati tentatiei de a imbraca prea gros bebelusul.
Pentru a trata acneea neonatala, recomandam tamponarea usoara a zonei afectate, cu apa rece sau o solutie pe baza de bicarbonat de sodiu (o lingurita la o cana de apa). Apoi, stergeti usor pentru se usca.